„Szláv Nyelvek és Kultúrák 2020” vetélkedő

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az első fordulóban 13+1 interaktívkérdés megfejtésére érkezett megoldás Dél-Dunántúl (Kaposvár, Dombóvár) középiskolái mellett Szombathelyről, Bajáról és természetesen Pécsről.

A második forduló résztvevői esszéírás feladatát kapták, a téma a következő volt: „Szlávok és magyarok: hasonlóságok és eltérések a nyelvben és a kultúrában (pl. népművészet, gasztronómia, szokások, hagyományok)”.

 Az esszékre általánosságban jellemző a feladat helyes értelmezése, több forrás használata, a korrekt módon megfogalmazott szövegek és az azokba beépített saját tapasztalatok. A példaként ajánlott három téma (nyelv, gasztronómia, népszokások) feldolgozása mindegyik dolgozatban megtalálható.

A bírálatok összesített pontszámai alapján a következő sorrend alakult ki:

I. helyezett: Rozgonyi Lili – Baja, III. Béla Gimnázium

II. helyezett: Hős Emília – Pécs, PTE Babits M. Gyakorló Gimnázium

III. helyezett: Frank Sára – Pécs, PTE Babits M. Gyakorló Gimnázium

Az Orosz Központ különdíját kapja: Nagy Natanael – Baja, III. Béla Gimnázium

 

Gratulálunk a díjazottaknak és minden résztvevőnek, valamint az őket segítő tanár kollégáknak!

A nyertesek könyvvásárlási utalványt és ajándéktárgyakat kapnak, amelyeket – reményeink szerint - szeptemberben személyesen is átadhatunk. Minden diák a részvételért oklevelet kap.

A vetélkedő megszervezésében az Orosz Központ mellett részt vett a PTE Szláv Filológia Tanszék, a Pécsi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. Köszönjük a közreműködést.